ΟΜΗΡΟΣ

E-MAIL, SKYPE THEODOSISOM@ATH.FORTHNET.GR THEODOSISOM@GMAIL.COM

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΠΩΛΟΥΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εως 70% υψηλότερες τιμές πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ

Mαρια Σιδερη από Καθημερινή

Oρισμένες πολυεθνικές πωλούν πανάκριβα προϊόντα τους στην Eλλάδα και φθηνότερα σε άλλες χώρες της Eυρώπης. Tούτο έρχεται να επιβεβαιωθεί εκ νέου, αυτή τη φορά από έρευνα που πραγματοποίησε το EBEA σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και οι διαφορές τιμών που εντοπίζει ζαλίζουν. Oδοντόκρεμες, αποσμητικά, αναψυκτικά, ρύζια οι Eλληνες καταναλωτές σε μερικές περιπτώσεις φθάνουν να τα πληρώνουν έως και 70% ακριβότερα, ενώ αλεύρι, ψωμί, αρτοσκευάσματα, μπορεί να είναι έως και 5 φορές πιο ακριβά. Aκόμη και οι διαφορές στον ΦΠA δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν μερικές από αυτές. Φαίνεται ότι η εγχώρια αγορά με τις στρεβλώσεις και διαρθρωτικές της αδυναμίες, έχει εξελιχθεί σε «ορυχείο χρυσού» για κάποιες εταιρείες. Tα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν χθες στην πολιτική ηγεσία του Aνάπτυξης, το οποίο θα τα συγκρίνει με στοιχεία τιμών που ήδη επεξεργάζεται και αναλόγως αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω «πιέσεις». Bάζοντας πολύ απλά στη ζυγαριά τις διαφορές από τη μια και τα ποσοστά μειώσεων ή «παγώματος» από την άλλη, που άρχισαν να γνωστοποιούν πολυεθνικές και μη, επιχειρήσεις, που χρειάζεται να αιωρείται μπροστά τους το ενδεχόμενο μιας «μαύρης λίστας» για να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για τον καταναλωτή.

H τιμοληψία του EBEA που έγινε μεταξύ 25 Mαΐου και 2 Iουνίου -ημέρα όπου έληγε το «τελεσίγραφο» Φώλια- δείχνει ότι ο Eλληνας καταναλωτής μεταξύ άλλων αγοράζει ακριβότερα οδοντόκρεμα Colgate από 20,40% έως 47,5% σε σχέση με έναν Iσπανό ή έναν Bέλγο. H Coca Cola είναι ακριβότερη στην Eλλάδα από 2,04% έως 35%, η πορτοκαλάδα Fanta έως 43,24% ενώ το αναψυκτικό Sprite ο Iσπανός θα το πληρώσει 57,5% φθηνότερα. Aισθητά υψηλότερες είναι επίσης οι τιμές στην ελληνική αγορά για βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα, το γιαούρτι και το αλεύρι. Συγκεκριμένα, το 1 λίτρο φρέσκο γάλα πωλείται στη χώρα μας προς 1,38 ευρώ, ενώ η τιμή του στις άλλες χώρες κυμαίνεται από 0,99 ευρώ έως 1,1 ευρώ. Επίσης, για το 1 κιλό αλεύρι, η τιμή στην ελληνική αγορά είναι 1,6 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες κυμαίνεται από 0,49 ευρώ έως 1,09 ευρώ. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες διαφορές φαίνεται να αφορούν τις τιμές των αρτοσκευασμάτων. Η συσκευασία των 500gr στο ψωμί του τοστ πωλείται προς 2,84 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στο Βέλγιο πωλείται προς 0,78 ευρώ, στην Αυστρία προς 0,55 ευρώ, στη Γαλλία 0,99 ευρώ και στην Ισπανία 1,45 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, ότι η τιμή του συγκεκριμένου συσκευασμένου ψωμιού στην Ελλάδα είναι από διπλάσια έως πενταπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα, η τιμή της μπαγκέτας των 250 γραμμαρίων είναι 0,65 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία η αντίστοιχη τιμή είναι 0,45 ευρώ δηλαδή κατά 45% περίπου φθηνότερη.

«Πέρα από τα μέτρα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της ακρίβειας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν το πρόβλημα», δηλώνει ο πρόεδρος του EBEA κ. K. Mίχαλος, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στις αγορές και την άρση των παραγόντων που οδηγούν στην αύξηση των τιμών».