ΟΜΗΡΟΣ

E-MAIL, SKYPE THEODOSISOM@ATH.FORTHNET.GR THEODOSISOM@GMAIL.COM

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Αγορανομικη διάταξη 7/2008

Τετάρτη, 04 Ιούνιος 2008 22:12

Άρθρο 1

Στο Κεφάλαιο Ι της Αγορανομικής Διάταξης 14/89, μετά το άρθρο 14, προστίθεται νέο

άρθρο 14Α , που έχει ως εξής :

« Άρθρο 14Α

Τρόπος απεικόνισης των εκπτώσεων που χορηγούνται κατά την εμπορία και την διακίνηση όλων των μη ελεγχομένων αγορανομικά προϊόντων - εμπορευμάτων.

Λοιπές ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων παραγωγικού, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, για τη χορήγηση πρόσθετων οικονομικών παροχών.»

1. Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται όλα τα μη ελεγχόμενα Αγορανομικά προϊόντα και εμπορεύματα ( τρόφιμα, ποτά, βιομηχανικά είδη, κ.λ.π.), που διακινούνται στην Ελληνική Επικράτεια, ανεξάρτητα χώρας προέλευσης ή παραγωγής .

2. Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες, Συνεταιριστικά Εργοστάσια παραγωγών, εισαγωγείς- χονδρέμποροι και χονδρέμποροι, που εκδίδουν και τηρούν τιμοκαταλόγους, με τα προϊόντα και τα εμπορεύματά τους που πωλούν , στις περιπτώσεις που θέλουν να χορηγήσουν στους πελάτες - αγοραστές των προϊόντων - εμπορευμάτων τους, εκπτώσεις (ποσοστιαίες ή χρηματικές), επί των τιμών πώλησης των τιμοκαταλόγων τους, υποχρεούνται όπως τις

εκπτώσεις αυτές τις αναγράφουν μόνο στα σχετικά εκδιδόμενα κατά την συναλλαγή τιμολόγια πώλησης και όχι με την έκδοση μεταγενέστερα της συναλλαγής πιστωτικών σημειωμάτων.

3. Η ίδια υποχρέωση της ως άνω παρ. 2 υπάρχει και όταν η χορηγούμενη έκπτωση είναι σε είδος, είτε αντίστοιχου της συναλλαγής, είτε είδος που εμπεριέχεται στον τιμοκατάλογο της εταιρείας. Στις περιπτώσεις αυτές επί των εκδιδομένων τιμολογίων κάθε συναλλαγής τα χορηγούμενα δωρεάν είδη θα αναγράφονται αναλυτικά και θα φέρουν και την ένδειξη «ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ» ή «ΔΩΡΟ».

4. Σε κάθε περίπτωση οι χορηγούμενες εκπτώσεις (ποσοστιαίες ή χρηματικές ή σε είδος ) θα πρέπει να εμφανίζονται επί των εκδιδομένων τιμολογίων πώλησης κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει η τελική (πραγματική) τιμή πώλησης κάθε προϊόντος - εμπορεύματος .

5. Ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των πελατών τους, για την χορήγηση πρόσθετων οικονομικών παροχών, πέραν των εκπτώσεων που τους χορηγούν κατά τα ανωτέρω επί των τιμών πώλησης των τιμοκαταλόγων τους και που έχουν σχέση όπως: με την επίτευξη στόχων τζίρου κατά οριζόμενα χρονικά διαστήματα (τρίμηνα, εξάμηνα, ετήσια, κ.λ.π.), με την προβολή των ιδών, με προωθητικές ενέργειες κ.α., αναγνωρίζονται και μπορούν να χορηγούνται υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσθετες αυτές παροχές θα γνωστοποιούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ως εξής:
α) Οι έχουσες μελλοντικό χαρακτήρα παροχές (στόχοι τζίρου κ.α.), θα πρέπει να γνωστοποιούνται μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους και θα αφορούν αυτές που θα ισχύσουν στο νέο έτος που ξεκινά. Σε περίπτωση αλλαγών μέσα στο έτος, θα πρέπει αυτές να γνωστοποιούνται τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες, πριν από την ημερομηνία ισχύoς των.
β) Οι λοιπές παροχές θα πρέπει να γνωστοποιούνται μέσα σε δέκα (10) το αργότερο εργάσιμες ημέρες από την εφαρμογή τους
.
6. Ως αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης ορίζονται:
α) Η Διεύθυνση Τιμών Τροφίμων και Ποτών, με αρμοδιότητα τα τρόφιμα και ποτά γενικά, και
β) Η Διεύθυνση Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων & Φαρμάκων, με αρμοδιότητα στα Βιομηχανικά γενικά είδη, εκτός τροφίμων και ποτών.
Η γνωστοποίηση των προβλεπόμενων, κατά το άρθρο αυτό, στοιχείων θα γίνεται με την ένδειξη «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ», στο τηρούμενο σχετικό πρωτόκολλο, στο γραφείο του κ. Υφυπουργού της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Τα στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών υποχρεούνται στην τήρηση του απορρήτου, έναντι παντός τρίτου, των πληροφοριών και στοιχείων, που περιήλθαν σε γνώση τους κατά τη διαδικασία του άρθρου αυτού, ακόμη και μετά από την καθ' οιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την Υπηρεσία.

7. Οι ειδικότερες πρόσθετες οικονομικές παροχές που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στις ως άνω αναφερόμενες, κατά περίπτωση, αρμόδιες αρχές το αργότερο μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες, από την ημέρα ισχύος της παρούσης».

Α Ρ Θ Ρ Ο 2

1. Οι παραβάτες της παρούσης, που ισχύει σε όλη τη χώρα από 1- 7-2008 διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα.

2. Να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να ανακοινωθεί στον Ημερήσιο Τύπο.